cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Monument voor slachtoffers van de vliegramp in Suriname (1991)
kunstenaar(s)Guillaume Lo-A-Njoe (1937)
Op 7 juni 1989 stortte een SLM vliegtuig neer op Zanderij in Suriname.
Bij deze ergste vliegramp uit de luchtvaartgeschiedenis van suriname kwamen 176 mensen om het leven, slechts enkelen overleefden de ramp. Het vliegtuig vervoerde onder andere de spelers van het Kleurrijk elftal dat suriname bezocht.
Het monument voor de overledenen staat hier omdat het stamcafe (cafe de Draver) van enige overledenen en een van de initiatiefnemers was in de Ruysstraat.

Het monument bestaat uit twee delen een zitbank en een beeld.
Het Beeld is opgebouwd uit drie zeer grillig gevormde platen aluminium die verticaal op een lage zwart granieten sokkel staan. De platen staan ongeveer 120 graden van elkaar. In het midden ontstaat er zo een ruimte, die de vorm aanneemt van en staande man met gebogen hoofd.
In tegenstelling tot de grillige buitenkant van de platen is de ruimte binnenin rustig en organisch.
Op de zwarte sokkel staat de tekst 'Lobiwan wi sa tan memre yu' met de vertaling erbij 'wij zullen jullie nooit vergeten'.

Het bankje kijkt naar het beeld. het is opgebouwd uit dezelfde materialen als het beeld, aluminium en zwart graniet. De rechter kant van de bank is een zwarte zuil, met de tekst, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp te Zanderij Suriname 7 juni 1989.
De Bovenkant van de zuil is gemaakt om bloemen in te planten.
De zitting van de bank is zwart graniet. De linker kant van de bank is eenzelfde soort grillige vorm als uit het beeld die de vorm aanneemt van een Z.