cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Hoeden voor Rembrandt, 2006
In 2006 is het 400 jaar geleden dat Rembrandt geboren is. Rembrandt heeft zijn hele leven zelfportretten geschilderd. Hij beeldde zichzelf af in opvallende kostuums en met allerlei hoeden op. Als een rijk koopman of als een soldaat van Agamemnon. Die man hield van verkleedpartijtjes! Onder leiding van hoedenontwerpster Tineke Koelewijn maken de kinderen een hoofddeksel.

Met lappen, losse steken, veren en wat veiligheidsspelden ontstaan er verschillende creaties. In een donker gemaakte ruimte staan een paar lampen opgesteld die voor het grote licht en donker verschil zorgen waar Rembrandt zo van hield. Daar maken de kinderen een zelfportret met hulp van fotografe Marije van der Hoeven.De zelfportretten worden geëxposeerd tijdens het festival De Rode Loper. Ook zullen dan de hoeden geshowd worden op de rode loper voor een groter publiek.PERSBERICHT Hoed op voor Rembrandt

Wat zou Rembrandt met een digitale camera hebben gedaan? Met die vraag als uitgangspunt portretteerde fotografe Marije van der Hoeven ruim 300 kinderen uit allerlei culturen. Eerst ontwierpen ze samen met hoedenontwerpster Tineke Koelewijn een hoed en poseerden daarmee.

De licht-en-donker sfeer waar Rembrandt zo bekend om is, werd in de fotostudio op school nagebootst met een zaklamp. Zo transformeerden Amsterdamse kinderen in de opvolger van de sultan, de eenzame jonkvrouw, de zonnekoning, de knecht van Rembrandt, het wondermeisje, de gouden mijnwerker, de zwarte magiër.

De mooiste portretten zijn gebundeld in het boek Hoed op voor Rembrandt / Hats on for Rembrandt, dat op 25 november verschijnt. In de tekst naast de foto’s vertellen de kinderen over hun ervaringen tijdens dit bijzondere kunstproject; een wonderlijke mengeling van zelfreflectie en verlangens, fantasie en historische kennis.

Het boek opent met een essay van hoogleraar kunstgeschiedenis Marieke de Winkel over de kunsthistorische betekenis van de hoed in de Gouden Eeuw. Werkwijze en achtergronden van dit kunsteducatieproject worden beschreven door Jos van Hest en Machtelt van Thiel.

Een uitgave van Uitgeverij De Verbeelding en Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School. Tweetalige editie (Ned/Eng)

ISBN 978 90 78909 06 4
boekomslag
Hoeden voor Rembrandt
boekomslag Hoeden voor Rembrandt