cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Muziek Educatie Centrum 2
 
adresOosterspoorplein 1
postcode/plaats1093 JW
e-mail
tel.020-4638183
homepagewww.muziekeducatiecentrum.nl
categoriemuzieklessen (overigen)
Groovy muziekles onder het Muiderpoortstation (bron :www.dwarsweb.nl)


Onder het Muiderpoortstation aan het Oosterspoorplein kun je sinds een jaar muziekles volgen bij het MEC (Muziek Educatie Centrum), een particuliere muziekschool met twee vestigingen, waar hartstochtelijk vooral lichte muziek wordt gemaakt.

Ze heeft soul, Charlene Bouman, die ‘Be without you’ van Mary J. Blige zingt. En Sander Ritman weet in de paar minuten dat hij solo op het podium staat zich helemaal binnenste buiten te rocken met zang en gitaar in ‘Heart full of stitches’, een eigen compositie. Het is de jaarlijkse MEC on Stage-dag, waar cursisten die daarvoor voelen kunnen optreden, al dan niet samen met hun docent. Voor de gelegenheid in de café-ruimte van het Mirror Centre, want het aan de overkant gelegen MEC is daarvoor zelf te kleinbehuisd. "Hier gaat het om wat je zelf wilt spelen, blues, rock, het maakt niet uit, de sfeer is positief en je krijgt het gevoel of je alles kunt bereiken," zegt Sander Ritman, student communicatiewetenschap, over zijn gitaarles.

Het Muziek Educatie Centrum bestaat al jaren, zat eerst aan de Beijersweg bij Melody Line. Sinds een paar jaar is zakelijk leider Martin Govers de drijvende kracht. "Ik heb een achtergrond in het bedrijfsleven en in de theatertechniek, had mijn eigen studio, en werd toen gevraagd het MEC over te nemen," vertelt de bevlogen ondernemer. Het MEC bestond wel al uit een creatieve pool van docenten, maar er stond niets op papier. Daar heeft Govers verandering in gebracht. Het is nu een strak georganiseerde muziekschool, waar iedereen weet waar hij aan toe is. "Door de bodemsanering moesten we weg uit de Beijersweg en zijn we gaan zoeken naar locaties. Dat werd de vestiging in de Willem Fenengastraat." Later zag Govers mogelijkheden voor een tweede locatie bij het Muiderpoortstation. Voordat die van start kon gaan moest hij de nodige bureaucratische hobbels (wijziging bestemmingsplan, bouwvergunning) nemen, het pand laten verbouwen (akoestisch goede ruimtes, vrolijke kleuren), nieuwe docenten aantrekken en promotiemateriaal maken. Er was een lange adem voor nodig, maar die heeft Govers. "We hebben nu zo'n 200 leerlingen, een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar." Volgens hem dankzij een eenvoudig recept: een heldere werkwijze, enthousiaste gekwalificeerde docenten, een strakke organisatie en administratie en goede communicatie naar cursisten. De lesruimten bij het Muiderpoortstation zijn vooral voor kinderen beter bereikbaar. "Je kunt hier tot middernacht musiceren. Er zijn geen buren die er last van hebben," lacht Govers.

Bij het MEC geeft een vaste docent op een vaste dag les in een bepaalde ruimte. Je kunt kiezen voor wekelijks of tweewekelijks les, individueel of met anderen. Er worden lessen zang, piano/keyboard, (bas)gitaar, drums, contrabas, trompet, trombone, saxofoon, klarinet, dwarsfluit, blokfluit, viool en cello gegeven. Maar je kunt ook leren liedjes schrijven, je verdiepen in muziektheorie en gehoortraining, muziek met midi en computer, of je band laten coachen. En als je meer wilt: je voorbereiden op toelating tot een conservatorium. De jongste leerling is vijf, de oudste in de zestig.

"Er wordt hard gewerkt, maar we zijn geen conservatorium. De sfeer tijdens de lessen is ongedwongen." Dat dat kennelijk inspirerend werkt blijkt ook uit de reactie van een moeder van een 11-jarige leerlinge: "Het plezier moet voorop staan. Mijn dochter had een tijd pianoles elders, maar ze had er steeds minder plezier in. Uiteindelijk is ze geswitcht naar zangles bij het MEC. Nu oefent ze enthousiast thuis, uit zichzelf."
www.muziekeducatiecentrum.nl

Tel. 020 463 81 83