cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Janine Schimkat
 
adresTweede Oosterparkstraat 220
postcode/plaats1092 BV Amsterdam
e-mail
geslachtvrouw
homepagewww.janineschimkat.nl
landNederland
categoriebeeldhouwer [persoon] (overigen)
trefwoordenBeelden en objecten van keramiek, glas, siliconen, licht en water. Met als uitgangspunt Micro organismen en Diepzee organismen.
mutation processmutation process eating the lighteating the light liefde voor Neptunusliefde voor Neptunus Princessehof LeeuwardenPrincessehof Leeuwarden PerophoraePerophorae structuresstructures MedusaMedusa HormiphoraeHormiphorae RhizotomeaRhizotomea
Als kind was ik al gefascineerd door de puurheid en het bijna gewichtloze karakter van de onderwater wereld.
Later is deze fascinatie doorgegaan met betrekking tot het ogenschijnlijk primitieve en transparante karakter van micro-organismen.

Tijdens een werkperiode aan de Rijksakademie voor Beeldende kunsten heb ik dit proberen uit te drukken door het vormen van glas in keramiek ovens, waarbij ik glasplaten op identieke mallen heb gelegd en verschillendee technieken zoals buigen, strechen en fusen heb toegepast..
Hierdoor ontstonden meerder vormen die dezelfde origine hadden, maar onderling varieerden/muteerden.
Presentatie : Mutation process Rijksakademie voor beeldende kunsten Amsterdam.

Transparantie en licht leidden tot het inbranden van lichtgevende pigmenten in glas en het maken van een installatie waarbij geluid en licht een samenspel vormden .
Licht reageerde op het geluid en lichtte zo de reflecterende glasobjecten op in de (diepzee) installatie: Eating de light
Presentatie: Light and Building Frankfurter Messe.

Tijdens een werkperiode in het Europees keramisch werkcentrum, heb ik me toegespitst op het combineren (symbiose) van keramiek en glas, waarbij ik glas en keramiek samen in de oven een verbinding heb laten aangaan.
Het glas werd als een membraan over de keramische vorm gebogen.
Hierdoor ontstonden kwalachtige vormen met een kleurrijke keramische body omsloten door het glazen membraan. Met titels als. Medusa, Ctenophora.
Presentatie: Liefde voor Neptunus Princessehof Leeuwarden.

In Samenwerking met glasblazer Bernard Heesen, heb ik enkele vormen laten blazen waarbij ik gedeeltelijk zelf de vorm bepaalde door mallen uit siliconen te maken.
De geblazen glasobjecten heb ik naderhand gecombineerd met siliconen, glasbuisjes en parels en in aquaria gepresenteerd met titels als: Perophora, Glasspons.
Presentatie: Dieptevrees galerie Artkitchen Amsterdam

Gedurende de periode dat ik geen ovens ter beschikking had heb ik me met verdiept
In het koud bewerken van glas. Met als uitgangspunt kwalachtige vormen.
Hierbij heb ik alle stukjes vantevoren op maat uitgerekend en als een drie-dimensionaal mozaiek opgebouwd met siliconen als elastisch verbindingsmiddel.
Door de „symbiose“ met siliconenkit werd het harde glasobject ook beweeglijk.
Aangezien veel diepzie kwallen oplichten, heb ik er een T.L. ingebouwd.
Met als titels: Lumen Hydra, Hydra
Presentatie: Jan van der Togt museum Amstelveen

Met Symbiose als uitgangspunt heb ik de serie Micro-Macro gemaakt.
De componenten zijn glazen containervormen gevuld met water die de lichaamsinhoud van het micro-organisme weergeven, handgesneden glas, en glasparels die met de siliconenkit een symbiotische verbinding aangaan.
Met als titels: Radiolarie, Blastoidea, Rhizotomea


Janine C. Schimkat