cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Horacio Sormani
 
geslachtman
geboortedatum04-11-1932
homepagewww.alsorfo.com
landArgentinië
categoriefotografie, fotografie
achtergronduniversiteitsdocent/fotograaf
Patagonia: Cerro Chato
Patagonia: Cerro Chato
patagonia: Rio Zeballos
patagonia: Rio Zeballos
Patagonia: Bajo Caracoles
Patagonia: Bajo Caracoles
patagonia: Puerto Deseado
patagonia: Puerto Deseado
GRENZEN VAN AMSTERDAM 57
GRENZEN VAN AMSTERDAM 57
GRENZEN VAN AMSTERDAM 63
GRENZEN VAN AMSTERDAM 63
Horacio Sormani, geboren in Buenos Aires (Argentinie), was leraar aan de Universiteit toen hij tijdens de militaire dictatuur een aantal jaren gevangen werd genomen. In 1980 kwam hij als balling naar Nederland en startte een carrière als fotograaf. Hij was geobsedeerd door dood en verval en had een bijzondere voorliefde voor stillevens en abstracties. De fotoseries Periferie en Stolen Moments en De Laatste Proletariërs stammen uit deze tijd.

In 1988 rondde hij de Fotovakschool af en werkte hij samen met Henny Allis aan Tussen Leven en Dood, een project over patiënten in het AMC in Amsterdam. Het gelijknamige fotoboek werd in 1990 gepubliceerd. Hierna volgden de projecten Tussen Leven en Dood II, gezondheidszorg wereldwijd, Alternatief Bekeken, alternatieve geneeswijzen in beeld en Liever Thuis in opdracht van Amsterdam Thuiszorg.

Tegelijkertijd werkte Sormani aan fotoseries op basis van wat hij omtrekkende landschapsfotografie noemt. Dit principe bestaat uit het doorkruisen van een bepaald gebied in bepaalde richting. Tijdens deze tocht wordt af en toe een foto genomen. Soms afhankelijk van de belopen afstand, soms afhankelijk van de verstreken tijd. De terugkerende elementen in de beelden zorgen ervoor dat de illusie van onbeweeglijkheid wordt verbroken. De veranderende omstandigheden van het weer, het licht en het terrein getuigen van de verstrijkende tijd en geven de kijker het gevoel van beweging, verandering en vernieuwing. De series De weg ontstaat door hem te lopen, De wallen van Fez en Taroudant, IJzeren Rijn en Grenzen van Amsterdam zijn volgens dit principe gemaakt.
Sormani heeft diverse malen geëxposeerd in binnen- en buitenland. Onder andere: Centro Cultural Recoleta in Buenos Aires (1996), Primavera Fotografica in Barcelona (2000), Galerie Centre Iris in Parijs (2005) Casa de la Cultura in Buenos Aires (2006).