cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Mondriaan kwartet
 
adresGijsbrecht van Aemstelstraat 2
postcode/plaats1091 TC Amsterdam
e-mail
tel.0206920789
homepagewww.mondriaan4tet.nl/kwartet.html
categorieensemble (klassiek), overigen (organisatie) (overigen)
Het Mondriaan Kwartet is opgericht in 1982.
Het kwartet legt zich vooral toe op de uitvoering van 20-ste eeuws repertoire. Regelmatig geeft het Mondriaan Kwartet opdrachten aan componisten. Meer dan honderd stukken werden speciaal voor het kwartet geschreven, onder andere door Iannis Xenakis, Guus Janssen, Henry Brant, Diderik Wagenaar, Luca Francesconi, Takayuki Rai, Henny Vrienten, Neely Bruce en Paul Termos. Verder bracht het Mondriaan Kwartet wereldpremières van het Tweede en Derde strijkkwartet van de Amerikaanse componist George Antheil (1900-1959).
Het Mondriaan Kwartet trad o.a. op in het Holland Festival, Huddersfield Contemporary Festival (Engeland), Ars Musica (België), Festival Internacional de Las Artes (Costa Rica) en het Festival Internacional Cervantino (Mexico). Het kwartet gaf verder concerten in o.a. de Verenigde Staten, Japan, Colombia, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Albanië, Spanje, Frankrijk, Bulgarije, Roemenië en Italië.
Met de dansgroep Rosas van Anne Teresa de Keersmaecker maakte het kwartet de film 'Hoppla' (Arcanal cvc edv98), een co-produktie van o.a. Channel Four, RTBF, NDR Hamburg, NOS Hilversum en Théâtre de la Ville Paris. Een film van Wolfgang Kolb met Live muziek van het vierde strijkkwartet van Béla Bartók. Onder de door hen uitgebrachte cd’s bevindt zich de recent uitgekomen dubbelcd “Cartoon/S&M” van John Zorn, en de recent bij het 20-jarig jubileum uitgebrachte cd "The girlssss collection" van Chiel Meijering (Basta nr. 30-9132-2). Het komende jaar presenteert het Mondriaan Kwartet een aantal prikkelende programma’s met nieuwe composities. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum heeft het Mondriaan Kwartet "The Girls Collection" van Chiel Meijering uitgevoerd in het Concertgebouw te Amsterdam en elders in Europa.