cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
24 woningen aan de Vrolikstraat in Amsterdam
 
categoriebijzondere architectuur
De straat.
In de Oosterparkbuurt uit het eind van de vorige eeuw is dit nieuwbouwplan voor 24 woningen onopvallend/opvallend aanwezig. De ambities voor dit plan betroffen de typologie, de indelings-vrijheid voor de bewoners en de inpassing in het architectuur-beeld van de 'Vrolikstraat'.

De stedenbouwkundige Arjan Hebly formuleerde een beeld-kwaliteitsplan, een toekomstbeeld voor de Vrolikstraat. Uitgangspunt hierin was het bewaren van de architectonische kenmerken van de zich herhalende gevel-architectuur van "burgermanshuizen". Dit beeld van de eindeloze repetitie is fraai in zijn lengte; en bepaald door steeds drie vertikale schuiframen per pand, een hoge geprofileerde horizontale goot en heel veel deuren.

Plan
Typerende elementen van deze straat zijn gebruikt in het nieuwe plan; o.a. het ritme van de portiekontsluiting, de combinatie woon/werkruimte voor de woningen die direct aan de straat liggen met een extra entree, een extra hoge begane grond, grote ramen.

De opzet van het woonblok is verder bepaald door de ligging ten opzichte van de zon, en door het zoeken naar een economisch bouwplan.

Drie entreehallen steken naar achteren door het blok. Je komt daar bij de achtergevel, de zuidgevel, uit in een zone waarin zowel de bezonde balkons als de trappenhuizen liggen.

De horizontale opbouw van de bouwlagen is mede bepaald door de wens verschillende woningtypen te maken. Woon/werkruimten op de begane grond, vervolgens twee verdiepingen met casco-appartementen, en daarboven maisonnettes met een dakopbouw en dakterras. Het blok van in casco-vorm opgeleverde woningen is een combinatie van 24 premie-koop en vrije sector woningen.


architect: ir Madeleine Steigenga, ir Ria Smit,
m.m.v. Saskia van der Veen, Henk Uijtenhout, Gabrielle van der Sleen
bron: www.riasmitarch.nl