cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Roeihome De Hoop
 
adresWeesperzijde 65a
categoriebijzondere architectuur
Clubgebouw met botenloods, kleedkamers en feestzaal
Het oorspronkelijke gebouw van roeivereniging De Hoop, ontworpen door Michel de Klerk en opgeleverd in 1923, werd tijdens de bezetting vernietigd door de Duitsers. Na de oorlog heeft De Hoop op nagenoeg dezelfde plaats aan de Weesperzijde een nieuw clubgebouw laten ontwerpen door architect Auke Komter.

De begane grond van het clubhuis doet hoofdzakelijk dienst als botenloods. De gezamenlijke breedte van twee boten en een tussenpad (5.50m) is als uitgangspunt voor de plattegrond gekozen. Deze maat is in de lengte acht keer, en in de diepte drie keer uitgezet. Het gebouw is door betonkolommen volgens deze stramienmaat verdeeld. De vlakken tussen de kolommen zijn opgevuld met baksteen. Er is gekozen voor een decoratief metselverband, met afwisselend één rij recht, één rij averecht. Ook zijn aan het functionele gebouw speelse elementen toegevoegd in de vorm van geknikte daken en een kraaiennest.
De hoofdentree op de eerste verdieping is bereikbaar via een brede, vrijstaande trap die de illusie wekt dat er een vaartuig wordt betreden. Aan het einde van een lange gang van waaruit de kleedkamers en toiletten bereikbaar zijn bevindt zich de clubzaal. 'Bezweet en gekleed' dienden gescheiden te blijven, daarom is er een (achter)trappetje dat botenloods en kleedkamers verbindt. De zaal en het aangrenzende terras bieden een prachtig uitzicht over de Amstel. Vanuit de clubzaal is via een wenteltrap de tweede verdieping bereikbaar waar de bestuurskamer en een wat kleiner zaaltje zijn.
(JG)

Architect : A. Komter
bron: www.ciaow.nl