cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Galerie Libbe Venema
 
contactpersoonJohanna Meijerink
adresHogeweg 2a
postcode/plaats1098 CB Amsterdam
e-mail
tel.020-6922215
homepagewww.galeries.nl/venema
categoriegalerie, expositieruimte (alle), accommodatie
Op 17 Januari 2009 opent Galerie Libbe Venema in Amsterdam (Hogeweg 2a) de deuren voor een tentoonstelling van werken van Anton Schiks. Anton Schiks geboren in de oorlogsjaren 1942, groeide al tekende op, werd op zijn 9e al ontdekt op de lagere school in Schiedam zijnde de beste leerling. (in tekenen wel te verstaan). Op zijn 12 jaar knutselde hij eigen doeken van katoen en beschilderde hij met olieverf stillevens en winterlandschapjes. Realistisch en zo natuurgetrouw mogelijk.

Door ook met camera’s te experimenteren, verliet hij het realisme om zich te bekwamen in het surrealisme. Dali en Willink spaken hem erg aan eind jaren ’50 begin ’60 Uiteindelijk vond ik geen voldoening.

Tegen dat het tijd werd om de (verlate) militaire dienstplicht te vervullen, heb ik het surrealisme verlaten en was in de verkenningsfase van abstractie wat me sterker aantrok.

Van Braque / Picasso en Leo Gestel kwam ik uit bij Mondriaan en Doesburg.

In de kunst van Geometrisch Abstracte vond ik mezelf en kon ik mijn observatie, inspiratie, motivatie, en spiritueel, mijn gevoelens in kwijt.

Van mijn ouders heb ik nooit mijn verlangen om naar de academie te mogen, gehonoreerd zien worden. Toen was het nog heel normaal, dat je het vak nam / overnam, waar de hele familie van kon leven. Dat is tegenwoordig wel anders. Afijn, ons vak was het kleermakers vak, dus daar volgende ik de opleiding en slaagde met succes voor het Meesterschap.

Omdat ik altijd met stofjes bezig was, bewaarde ik lapjes en stofjes om mooie, alreeds abstracte voorstellingen te maken op de naaimachine, (de vooruitgang) “applicaties” te stikken. Tot dat ik zag dat de mot er aan zat te vreten, heb ik de applicaties omgezet op doek en begon toen door te zetten om alleen op doek te schilderen. Doeken hebben een langer bestaan dan stoffen applicaties (toen).

In tijden van de vervulling van de dienstplicht, werd er een tentoonstelling georganiseerd door het leger, en alle onder dienst zijnde militaire die kunstenaarsbloed hadden, konden drie werken in zenden. Op die tentoonstelling viel ik met de derde plaats op bij mijn ouders.

Ik woonde toen in Schiedam en toevalligerwijs woonde daar ook Pierre Jansen, bekend van de TV programma “Kunstgrepen” en werd alom bekeken. Hij was toentertijd ook directeur van het Stedelijk Museum in Schiedam. Mijn moeder had in mijn parate weekend zo georganiseerd, dat ik direct na aankomst mij moest melden bij Pierre Jansen, en “neem je rommel maar mee”. Door Pierre Jansen werd ik direct op de Academie in Rotterdam geplaatst, en mijn ouders namen toen pas aan dat er meer was dan…

Op de academie heb ik de kneepjes en formules, techniek geleerd en bijgeschaafd.

Na een aantal tentoonstellingen gehad te hebben en het bloed kruipt waar het gaan kan, zijn we verkast naar het Verre Oosten, waar we zo’n 18 jaren verbleven.

Terug in Nederland was het moeilijk om aan de bak te komen en mijn weg te vinden.Over mijn Geometrische abstracte kunst kan ik het volgende vertellen.

Als een man met basis principes vind ik in het licht van de eeuwigheid, dat wil je voortbestaan na je dood, je werken van een uitstekende kwaliteit moeten zijn. Het moet iets zijn met geschiedenis, beleving in het heden en visie hebben, naar de toekomst richten.

Ik ga erg planmatig te werk. Schets eerst, maak een studie, voltooi hem.

Pas als mijn missie geslaagd is, en de studie perfect is, fotografeer ik hem en ga daarna over

het geheel op doek te zetten. Het kan gebeuren dat tijdens het werk, er nog iets aan veranderd wordt.

Als motieven en inspiratie bronnen zijn dingen van alle dag, politiek, situaties waarin je verzeilt raakt zo als burgeroorlogen, maar ook blijde. En niet te vergeten, muziek.

Zwart gebruik ik veel als zijnde de basis van elke constructie en compositie, al naar gelang je het doek beter bekijk, wordt zwart minder overheersend en nemen de felle kleuren de overhand, doet de geest verlichten en komt er opluchting, blijdschap, geeft hoop een toekomst perspectief.

In mijn denkwereld wordt negatief altijd gevolgd door positiviteit.

In mijn wereld is een zekere vorm van balans, harmonie, vrede en geluk waar de naar toe moeten werken, en dat kan alleen op een constructieve manier.

Vandaar ook dat planmatigheid, constructivisme niet vreemd zijn in mijn Geometrische abstracte beleving.

Een bezoek aan de Galerie Libbe Venema zal zeker een openbaring zijn en een heel bijzondere ervaring.. Anton Schiks was hier en beleef de explosie mee van zijn kracht, felheid, blijdschap, harmonie en geluksgevoel. Anton Schiks doseerd tot en met 14 februari 2009

Wilt u voorkennis hebben ….kijk dan op www.modern-art-van-anton.nl


Met vriendelijke groet,Anton Schiks0172 414538 bgg 06-5426 7747Het is mogelijk deze galerie te huren voor eigen expositie.
De ruimte is 55m2. Er is een piano aanwezig.

huurprijs:
1 week : €250
2 week : €250
3 week : €635
4 week : €765

zie ook www.libbevenema.com