cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Marjon Katerberg
 
contactpersoonMarjon Katerberg
adresLinnaeusstraat 43 -I
postcode/plaats1093 EG Amsterdam
e-mail
tel.06-24589141
homepagemarjonkaterberg.googlepages.com
categoriekunstprojecten (alle)
trefwoordenkunstprojecten; sculptuurevenementen in zand, ijs/sneeuw en andere media; kunsteducatie;community art;teambuilding dmv kunstprojecten;kunst op maat;schilderen, beeldhouwen;kunst in openbare ruimte;land art;multi media;samenwerking en solo
Als beeldend kunstenaar werk ik op mijn atelier in verschillende media: tekenend, schilderend en als beeldhouwer. Het resultaat is veelal figuratief, soms abstract. Na een paar jaar academisch gevormd te zijn op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en op de Old Dominion University te Norfolk(USA), probeer ik mezelf nu verder te ontwikkelen via opleidingen en cursussen, gericht op interesses en behoeften van het moment.

Mijn werk bestaat voor een groot deel ook uit het ontwerpen en uitvoeren van sculptuurevenementen in zand, sneeuw en ijs. Als artistiek leider manage ik de bouw en geef leiding aan de beeldhouwers die de projecten vormgeven. Zelf ben ik ook zand- en ijs/sneeuwsculptor sinds 1991.
Dit werk gebeurt voornamelijk in opdracht van evenementen organisatoren, en dat bevalt prima. De ontwerpopdrachten zijn gericht op het grote publiek; bezoekersaantallen van zand, sneeuw- en ijsparken lopen uiteen van 100.000 tot 500.000 mensen in een paar weken.

Deze werkzaamheden vinden plaats over de hele wereld. Om ook vanuit huis werkzaam te kunnen zijn, en om nieuwe uitdagingen te vinden in het leven, zoek ik mogelijkheden om kunstprojecten dichter bij huis gestalte te geven.

Ik heb teambuilding programma's en teamuitstapjes ontwikkeld om door middel van het bouwen van zandsculpturen of het werken aan een gezamenlijk kunstproject elkaar als collega's eens op een andere manier te kunnen meemaken. De reakties zijn hartverwarmend enthousiast; door (soms letterlijk) scheppend bezig te gaan, worden nieuwe collega's aan elkaar voorgesteld en geeft het creatieve werk een verfrissende kijk op personen die elkaar al langer kennen.

Veertien jaar ervaring als lerares speciaal basisonderwijs en als lerares basiseducatie aan volwassenen komt goed van pas om op maat eigen programma's hiervoor te ontwikkelen. Bedrijven huren me in om de kunst op de afdeling te laten maken door het personeel zelf. Op scholen verzorg ik zo nu een dan een "kunst in de klas" project of door middel van coaching voeren docenten zelf een kunstproject uit in hun groep.
Het is fijn om kennis over te dragen en uit te wisselen en om in groepsverband te werken. Dat hoeft dat niet per se in een onderwijs setting, zoals blijkt uit huidige activiteiten.

Op dit moment "sudderen" een aantal ideeen die ik graag zou willen realiseren, solo of in groepsverband. Een aantal plannen zouden kunnen vallen onder community art, andere plannen zijn onder te brengen in educatieve projecten op school.
Afgezien van het feit dat ik graag met groepen werk, is het een wens om zo de buurt en medebewoners beter te leren kennen. Aan de maatschappelijke vraag om bij te dragen aan een warmere samenleving, waarin aandacht en achting voor elkaar een belangrijke plaats innemen, wil ik graag gehoor geven en daarvoor mijn kennis en vaardigheden benutten. Samen plezier hebben in scheppend bezig zijn.

Het maken van kunst in de openbare ruimte -efemere of permanente werken- in de buurt of wijdere omgeving is een grote wens, die hopelijk in de nabije toekomst gestalte krijgt.

Er wordt aan gewerkt: netwerken om met anderen in contact te komen en aan de slag te gaan; uitzoeken om opdrachten binnen te halen; subsidies vinden om deze projecten op papier in werkelijkheid vorm te geven.

Altijd ben ik op zoek naar gelijkgestemde zielen, naar mensen die ervaring hebben met het vinden van financiering voor die plannen en naar personen die het leuk vinden om projectmatig fantastische prestaties te realiseren op kunstgebied.
Geboden wordt: honderdduizend ideeen en meer, enthousiasme en daadkracht, uitwisseling van kennis en vaardigheden en het vermogen mogelijkheden te zien in veel ideeen en initiatieven.

Spreekt het bovenstaande verhaal je aan en wil je daarover van gedachten wisselen, neem dan contact op!

marjonkaterberg.googlepages.com