cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
betondorp
 
adresbetondorp
homepagewww.lowensteyn.com/betondorp/geschiedenis.html
categoriebijzondere architectuur
Zoals de naam doet vermoeden zijn de 900 huizen van de buurt gebouwd van beton. Voor dit materiaal was gekozen omdat het goedkoop was en omdat er dan minder bouwvakkers nodig waren. Op het moment dat de buurt werd opgezet was er aan bakstenen en bouwvakkers een tekort. Voor Betondorp werden tien bouwsystemen voor betonbouw toegepast, geselecteerd uit 50 inzendingen. De belangrijkste architecten waren J.B. van Loghem en D. Greiner, die een dorp ontwierpen van huizen met platte daken.

Betondorp werd opgezet rond een centraal plein, Brink geheten, waar de winkels, de bibliotheek en het verenigingsgebouw waren gevestigd. Kerken en cafés ontbraken. De eerste huurders werden geselecteerd uit ambtenaren en geschoolde arbeiders, en nieuwe huurders werden de facto gekozen door middel van coöptatie. Politiek stonden de meeste bewoners links van het midden; ze stemden veelal SDAP of CPN en lazen Het Volk.

De straatnamen zijn ontleend aan dorps- en agrarische begrippen, zoals Brink, Landbouwstraat, Veeteeltstraat, etc. In 1987 is de buurt gerenoveerd. Een deel van de woningen zijn inmiddels te koop aangeboden in het stenen deel.