cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Nederlands Uitvaartmuseum
 
adresKruislaan 124
postcode/plaats1097 GA amsterdam
e-mail
tel.020-6940482
homepagewww.uitvaartmuseum.nl/
categoriemuseum
Waar mensen leven, sterven mensen. Vanaf 2007 biedt het Nederlands Uitvaartmuseum een uniek overzicht van de funeraire geschiedenis en de toekomst van onze uitvaartrituelen.

Begin 2007 opent het Nederlands Uitvaartmuseum zijn deuren. Het museum biedt een overzicht van de geschiedenis van de laatste eer in Nederland. Waar mensen leven, sterven mensen. Zo onveranderlijk als het lot is dat ons uiteindelijke wacht, zo gevarieerd waren in de loop van de geschiedenis de manieren waarop we onze medemens de laatste eer bewezen. Maar ook het heden komt aan bod: hoe begraven en cremeren we nu? Hoe gaan andere culturen om met de dood? Wat zijn de nieuwste trends?

Wist u bijvoorbeeld dat de schrijver Multatuli de eerste Nederlander was die werd gecremeerd?

Of wist u dat tot pakweg 1950 in veel Nederlandse gemeenten de aanzegger persoonlijk alle huizen langsging om een sterfgeval te melden?

Of dat, tot het midden van de twintigste eeuw, mensen sieraden droegen waarin het haar van hun overleden geliefde was verwerkt?

Het Nederlands Uitvaartmuseum wordt gevestigd in Amsterdam op begraafplaats, crematorium en gedenkpark De Nieuwe Ooster. De bouwactiviteiten zijn in volle gang. In het voorjaar van 2007 gaat het museum open.