cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Beeldend kunstenaar
 
contactpersoonIda van der Lee
adresMr. P.N. Arntzeniusweg 108 1-hoog
postcode/plaats1098 GT Amsterdam
e-mail
tel.+31641382831
homepagewww.idavanderlee.nl
categoriekunsteducatieve projecten
trefwoordenCommunity art, rituele kunst. Namen en Nummers, Allerzielen Alom, Was Goed is Goed, Vrolikstraat, herdenken
Allerzielen Alom, ritueel TafelenAllerzielen Alom, ritueel Tafelen Allerzielen Alom, ritueel De wonderlijke wereldkaartAllerzielen Alom, ritueel De wonderlijke wereldkaart Allerzielen Alom, ritueel: Namen zingen bij de VuurcirkelAllerzielen Alom, ritueel: Namen zingen bij de Vuurcirkel Wasgoed is Goed, Vrolikstraat 1999Wasgoed is Goed, Vrolikstraat 1999 Wasgoed is Goed, Vrolikstraat 1999Wasgoed is Goed, Vrolikstraat 1999 Wasgoed is Goed, bij nacht, Vrolikstraat 1999Wasgoed is Goed, bij nacht, Vrolikstraat 1999 Namen en Nummers, 2014 Kastanjeplein
4 mei herdenking, stratenmonumentNamen en Nummers, 2014 Kastanjeplein 4 mei herdenking, stratenmonument Namen en Nummers, namenarchiefNamen en Nummers, namenarchief
Ida van der Lee heeft in Amsterdam Oost al verschillende community art projecten gerealiseerd. In 1999 hing zij de Vrolikstraat vol met wasgoed, het was community art avant la lettre. Het maakte de straat die jarenlang een moeizaam bestaan leidde weer vrolijk en leefbaar.
In 2005 startte zij met een Allerzielen viering op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Kunstenaars ontwierpen rituele herdenkingsvormen, de begraafplaats werd feeeriek en gastvrij ingericht met licht en vuur. Sindsdien heeft de Nieuwe Ooster dit concept omarmt en viert elk jaar Herinnering Verlicht, ze ontvangen zo''n 5000 bezoekers per jaar. Ida van der Lee heeft landelijk de dodencultuur een nieuwe impuls gegeven met haar Allerzielen Alom.
Sinds 2012 organiseert zijn Namen en Nummers . Op 4 mei is het Kastanjeplein in Amsterdam-Oost ingericht als unieke ontmoetingsplek om de 5500 weggevoerde Joodse slachtoffers te herdenken en symbolisch thuis te brengen. Bezoekers bouwen aan een stratenmonument waarin honderden naambordjes liggen. Namen en Nummers is een rituele gebeurtenis vanuit de kunst ontwikkeld. Na drie succesvolle edities worden de uitvoering overgedragen aan buurtbewoners zelf. In de toekomst kan het project ook in andere buurten gerealiseerd worden.
Ida van der Lee is een specialist in rituele kunst en community art.