cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Griekskoor Filomila
 
contactpersoonMarjan Teeuwen
adresJames Wattstraat 56
postcode/plaats1097 DK Amsterdam
e-mail
tel.06-24329039
homepagewww.Filomila.nl
categoriekoren
achtergrondGriekstalig koor Filomila zingt traditionele Griekse liederen en liederen van moderne Griekse componisten
trefwoordenGrieks koor, meerstemmig zingen
Filomila is het enige meerstemmig Grieks koor in Nederland.
De naam Filomila is een Griekse meisjesnaam en komt uit twee Griekse worden “filos (-li)”=vriend(in)/liefhebber en “melos”=lied. De vrouw die van zingen houdt heet Filomila!
Het koor bestaat uit Griekse en Nederlandse amateur-zangers (m/v), die van Griekse muziek houden!

Filomila staat sinds 2009 onder leiding van de Griekse dirigent Yiorgo Moutsiaras. Onder zijn bezielende leiding heeft het koor een breed repertoire van tientallen liederen ingestudeerd en uitgevoerd. Veel aandacht wordt er gegeven aan de muzikale en artistieke elementen, de juiste uitspraak en articulatie van de Griekse taal. De meeste koorleden spreken geen Grieks.

Yiorgo Moutsiaras, als artistiek leider, kiest het repertoire dat hij zelf speciaal voor het koor arrangeert. Het repertoire bestaat uit traditionele-, rebetika-, lichte-, populaire- en volksliederen, één- of meerstemmig. Het koor heeft deel genomen aan verschillende korenfestivals in Amsterdam en andere steden. Ook treedt het op bij evenementen, en op verzoek in verpleeghuizen, ziekenhuizen e.d..
Tijdens de optredens begeleidt Kostas Klotsaropoulos het koor op bouzouki.

Filomila wil graag uitbreiden. Alle stemmen zijn welkom. Kennis van de Griekse muziek of de taal is niet nodig, want van alle liederen zijn partituren beschikbaar in fonetisch Grieks. De repetities zijn op dinsdagavond in de omgeving van het Amstelstation in Amsterdam. Het koor bestaat nu uit 23 leden.