cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Daphne Channa Horn - Photography
 
contactpersoonDaphne Channa Horn
adresL.Nekstraat 43 Hs
postcode/plaats1092 GT Amsterdam
e-mail
tel.0614414933
homepagewww.daphnehorn.nl
categoriefabricage (verhalend), expositieruimte
trefwoordendocumentair- fotograaf - Amsterdam
Portret - Padification
Portret - Padification
BIOGRAFIE
Daphne Channa Horn (Groningen, 3 september 1975) is een Nederlandse documentair- fotograaf, die woont in Amsterdam.
De onderwerpen van haar foto’s, die opvallen door een bijzonder gebruik van scherptediepte en intensiteit, zijn mensen, mensen en mensen. Komend najaar komt haar eerste fotoboek Twitterlife uit, waarin zij het leven en ontmoetingen van de Twitterazzi’s in Nederland gedurende twee jaar met beelden documenteerde.

Daarnaast fotografeert ze haar queerleven, een collectie die ze dagelijks aanvult. Onderdeel hiervan zijn portretten van transgenders, het thema van haar eerste expositie.Genderfreedom! Die is van 26 januari tot en met 13 februari 2011 te zien in de Melkweg Galerie in Amsterdam.

Daphne Channa Horn groeide op in Groningen. Haar liefde voor de fotografie ontlook toen ze op haar 12e een camera kreeg van haar vader, zelf een verwoed amateurfotograaf. Enkele jaren later viel één van haar foto’ s in de prijzen bij een fotovaklab in Groningen, die een wedstrijd voor amateurfotografie organiseerde.

In 1994 vertrok Daphne naar Amsterdam om tandheelkunde te studeren. Naast haar studie besteedde ze veel tijd aan fotografie. Via een bijbaan bij het Joods Maatschappelijk Werk kwam ze in contact met fotografe Eva Besnyö, die zij een tijdje verzorgde. De fotografie bleef intrigeren. Begin 1998 ging Daphne Horn drie maanden naar New York, voor een stage aan Columbia University. Daar besloot ze, terwijl ze in de stad werd bedwelmd door kunst en fotografie, dat ze professioneel fotograaf wilde worden. Vlak daarna kwam ze in contact met de Amsterdamse Fotosalon, een groep fotoliefhebbers en –verzamelaars, opgericht door fotojournaliste Rianne van Dijk, waarin ze korte tijd later werd opgenomen.

Na haar afstuderen in 2000 werkte ze enkele jaren als sociaal tandarts in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis, in de Jellinekkliniek in Amsterdam en op de angstpoli in een ziekenhuis in Breda. In diezelfde periode deed ze foto opdrachten voor ondere andere het Utrechts en Brabants bureau voor toerisme en volgde ze een masterclass van persfotograaf Guus Dubbelman.

Terug in Amsterdam ging ze in studeren aan de Fotoacademie. In 2006 won ze de tweede prijs bij the first Mobile Phone Award http://tinyurl.com/MOPPA2006 , een wedstrijd voor de beste foto, geschoten met een mobiele telefoon. Nadat haar vader overleed in 2008, besloot ze haar werk als tandarts op te geven en zich helemaal op de fotografie te richten.

Verschenen artikelen over Daphne Channa Horn:
o Trouw, 20 oktober 2006 – Coverfoto – Over de Mobile Phone Award: Prijs voor mobiele ‘snapshots’
o Volkskrant, 23 oktober 2006 – Over de Mobile Phone Award: Winnen van poezen, baby’s en zonsondergangen
o NRCNext, 19 maart 2009 – Coverstory: Ik twitter, dus ik besta
o Plus Woman magazine, januari 2010 – Spread: Carrière switch
o Boek: Kunst in Transvaal Amsterdam - augustus 2010 - Spread: Daphne Channa Horn- Documentairfotograaf