cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Soundtrackcity
 
contactpersoonMichiel Huijsman Renate Zentschnig
adresVeemkade 584 - E
postcode/plaats1019 BL Amsterdam
e-mail
tel.020 4199886
homepagewww.soundtrackcity.nl
categoriekunst in de openbare ruimte (verhalend), overigen (organisatie) (avantgarde), cultuurhistorie, mutltimedia
achtergrondBeeldende kunst
trefwoordensoundwalk soundtrackcity geluidswandeling
Neem een geluidsspeler van Soundtrackcity, zet de koptelefoon op, druk op play en loop de stad in. De soundtrack die je hoort verandert de omgeving in een spannende film waarin je zelf rondloopt.

Wat is geluidswandelen
Geluidswandelen is een nieuwe mediavorm die volop in ontwikkeling is en ruimte biedt voor nieuwe experimenten, doordat gehoor en zicht tegelijk worden geprikkeld. Tijdens een wandeling wordt een speciaal ontworpen soundtrack beluisterd, die een rechtstreekse relatie heeft met het gebied waar de wandelaar doorheen loopt. Denk hierbij aan een gecomponeerde soundscape met verhalen van buurtbewoners, die wonen en werken in het gebied, bewaard archiefmateriaal, muziek, omgevingsgeluiden en de stem van een gids. Missie hierbij is om de wandelaar het gevoel mee te geven dat deze zich in zijn of haar eigen film bevindt, doordat meerdere lagen worden gecreƫerd, veroorzaakt door het samensmelten van de gespeelde soundtracks en aanwezige externe geluiden.
De routes zijn te beschouwen als kunstwerken, die direct ingaan op de interactie tussen de leefwereld van het publiek en de openbare stedelijke ruimte. Daarnaast wordt iedere wandeling gekenmerkt door een verschillende vorm en thematiek: ze zijn verrassend, fantasierijk, ontroerend, humoristisch of juist educatief.

Wat is Soundtrackcity
Soundtrackcity is een nieuw platform voor kunstzinnige geluidswandelingen door de stad. Recent is een eerste serie wandelingen publiek gemaakt in Amsterdam. De geluidswandelingen zijn gemaakt door geluidskunstenaars/componisten en kunstenaars uit een andere discipline. Beeldend kunstenaars, filmmakers, theaterregisseurs en stedebouwkundigen werken binnen Soundtrackcity samen om de stad telkens op een nieuwe, verrassende manier bloot te leggen.

De geluidswandelingen van Soundtrackcity maken gebruik van verschillende geluidsbronnen, geluiden worden over elkaar heen gelegd en er ontstaat een wisselwerking tussen het geluid door de koptelefoon en het geluid uit de omgeving zelf. Actueel geluidsmateriaal wordt gecombineerd met geluiden van vroeger, waardoor de wandelaar reist door de tijd. Mensen uit het gebied vertellen over hun relatie tot een plek op de plek zelf. De geluidswandelingen zijn heel geschikt om stedelijke verbanden zichtbaar te maken en mensen te betrekken bij de openbare ruimte van de stad.

Kijk op de website voor het nieuwste aanbod, volg het project via twitter, schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Geluidswandeling Langs de Amstel 18 september 13.00 Nw Amstelbrug
Geluidswandeling Langs de Amstel 18 september 13.00 Nw Amstelbrug