cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
rijksacademie
 
adresop de grens (Sarphatistraat 470)
postcode/plaats1018 GW
e-mail
tel.020-5270301
homepagewww.rijksakademie.nl
categoriebeeldende kunst (overigen), opleiding, bijzondere architectuur
Zaterdag 1 en zondag 2 december 2007
Openingstijden: 11.00 uur tot 19.00 uur
toegang inclusief publicatie 4 euro, met kortingspas (CJP, Pas 65, Stadspas en studentenkaart) 3 euro, weekendkaart 5 euro, kinderen tot 12 gratis

De Rijksakademie van beeldende kunsten is een werk- en ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit de hele wereld. Vijftig resident artists werken er maximaal twee jaar in een eigen atelier aan onderzoek, experiment, projecten en productie. Naast uitgebreide technische faciliteiten zijn er ook een bibliotheek, kunstenaarsdocumentatie en kunstcollecties. Tijdens de jaarlijkse Open Ateliers wordt het kunstenaarsplatform opengesteld voor publiek. Collega-kunstenaars en mensen uit de vakwereld maar ook familie, vrienden en de media krijgen een kans het werk van de resident artists in hun atelier te bekijken.over de rijksacademie:
De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam is een werk-en ontmoetingsplaats voor jonge professionele kunstenaars uit de hele wereld. Vijftig resident artists werken maximaal twee jaar in een eigen atelier aan onderzoek, experiment, projecten en productie. Met ondersteuning en faciliteiten op artistiek, theoretisch en technisch gebied schept de Rijksakademie een omgeving waarin residents zich in alle rust kunnen concentreren.
Confrontatie met uiteenlopende culturen en advies door internationaal gerenommeerde kunstenaars, tentoonstellingsmakers en theoretici en het kunnen werken met technisch specialisten in de werkplaatsen zorgen voor verdieping, verbreding en versnelling van de kunstenaarspraktijk.

Er wordt gewerkt in alle disciplines en technieken: schilderen, tekenen, grafiek, beeldhouwen, video, film, geluid en computerkunst. Ook de relatie met andere disciplines komt aan bod, zoals architectuur en openbare ruimte, theater, nieuwe media, muziek, dans, literatuur en film.

over het gebouw:
Midden jaren tachtig werd besloten tot andere huisvesting van de Rijksakademie en werd door de Rijksgebouwendienst de voormalige Kavalerie-kazerne aan de Sarphatistraat verworven.

Architect Koen van Velsen werd aangetrokken voor de ver- en nieuwbouw van de kazerne. De architectuur en infrastructuur van de in 1992 betrokken huisvesting weerspiegelt de opzet van de akademie. Het oude rechthoekige gebouw is een territorium van rust en concentratie. In de voormalige stallen is het merendeel van de technische werkplaatsen ondergebracht. Op de hoger gelegen verdiepingen en in de naastgelegen manege bevinden zich zestig individuele ateliers. Op het binnenplein zijn in twee nieuwbouwtorens onder meer de collecties, bibliotheek, kunstenaarsdocumentatie en projectruimten gehuisvest. De verschillende delen van het gebouw worden verbonden door glazen loopbruggen. Een daarvan loopt door naar een klein restaurant met uitzicht op het water van de Singelgracht.