cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Amsterdam Klezmer Band
 
e-mail
homepagewww.amsterdamklezmerband.nl
categorieorkest (klezmer)
De Amsterdam Klezmer Band speelt oost-europese joodse muziek met zigeuner- en balkaninvloeden.

Sinds de oprichting van de AKB in 1996 door altsaxofonist Job Chajes heeft de band een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In no time is de band wereldberoemd in Amsterdam door de vele spetterende optredens op pleinen, in parken en kroegen. De rest van Nederland volgt dan al snel: de band staat in 1999 , 2000 en 2001 met succes op het Oerolfestival,en in jan. 2001 op het Noorderslagfestival (in de pers werd het optreden aldaar omschreven als de verassing van het festival) en het Lowlands festival in augustus 2001. In dezelfde periode tourt de band door Slovenie, Zwitserland, Italie en drie keer met groot succes door Turkije.

In 2002 is de derde cd "Limonchiki"van de Amsterdam Klezmer Band uitgekomen op het New Yorkse Knitting Factory label. Verder heeft de band een succesvolle tour door het nederlandse clubcircuit achter de rug in het najaar van 2001, met als hoogtepunt de cd-presentatie van "Limonchiki" in Paradiso.

In 2002 deed de akb ook nog een tour langs vele poppodia in Nederland met gastzanger/entertainer Bob Fosko.

In september 2003 is de cd "Katakofti" uitgekomen. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Amsterdam Klezmer Band en the Galata Gypsie Band uit Turkije. Met dit zigeunergezelschap werden o.a. de Meervaart in Amsterdam en de Oosterpoort in Groningen uitverkocht en platgespeeld. De cd is uitgekomen op het turkse wereldmuzieklabel Kalan records.

In september 2004 speelde de AKB op het Jewish Music & Heritage festival in New York. In de periode 0ktober-november 2004 werkte de akb samen met eigentijds jazztrio “ Man bites dog” uit nl/ Frankrijk. Dit samenwerkingsverband leverde naast een succesvolle tour langs theaters en jazzpodia in Nederland ook de cd “man bites Dog eats Amsterdam Klezmerband “ op. Deze plaat werd in de nederlandse pers zeer goed ontvangen.

In januari 2005 is de nieuwe cd "SON" (droom in het Russisch) uitgekomen op het Connecting Cultures label. (distributie Choice music) met een ware schat aan nieuwe Amsterdamse klezmer- en balkanmuziek. De cd is op 5-1-05 met groot succes gepresenteerd in Paradiso. Ook deze cd werd uitstekend ontvangen door de pers.

Het repertoire van de Amsterdam Klezmer Band bestaat op dit moment nog slechts voor een deel uit traditionals uit Balkan- en Klezmeroverlevering. Het grootste deel van het AKB repertoire is van de hand van de bandleden zelf, die zonder uitzondering allemaal hun eigen muzikale bijdrage leveren aan een steeds maar groeiende melting pot van aanstekelijke Balkan-zigeuner-klezmer crossovers. Op deze manier tracht de band de door hun zo geliefde Oost-europese balkan-, klezmer- en zigeunermuziektradities nieuw leven in te blazen.

de Amsterdam klezmerbandleden zijn jonge gedreven musici en van vele markten thuis. .De bandleden hebben hun sporen in het Nederlandse en europese club-en festivalcircuit ruimschoots verdiend en zijn bekend van diverse pop-wereldmuziek en jazzprojekten die de afgelopen jaren in nederland te bewonderen waren, of nog steeds te bewonderen zijn. (jammah tammah, De jongens Driest, Chefcat, Rolinha Kross kwartet, Mendoza dance parti, Parels en de funky reddingsbrigade , Traffic Jam , Allez mama ,Noujoum rai, Cousin-x, "Rickshaw Chase", Bernie's Lounge).

De AKB blazers hebben hun medewerking verleend aan studioprojekten van o.a. Arling en Cameron, Postmen, C-mon&Kypski, Revelation Time, Normaal, Daryll Ann en de twee-meter-sessies van Jan Douwe kroeske .

De AKB slaagt erin klezmer tussen de schuifdeuren vandaan te halen en hun muziek een flinke dosis STREETCREDIBILITY mee te geven zodat je weer kunt genieten van oost-europese muziek op de manier waarop dat toch eigenlijk het mooiste is want:
De AKB staat garant voor een spetterende liveshow waarbij er eigenlijk maar één ding te doen staat:

DANSEN TOT JE ER BIJ NEERVALT!