cultuur in amsterdam oost watergraafsmeer
Musiscoop
 
adresSimon Stevinstraat 25 II
postcode/plaats1097 BX Amsterdam
e-mail
tel.020-7715405
homepagewww.musiscoop.nl
categoriejeugdtheater(organisatie)
trefwoordentoverlantaarnvoorstellingen beeldend muziektheater
Musiscoop is beeldend muziektheater op een back-to basic manier. Met een klein en simpel kartonnetje laat Musiscoop een hele wereld ontstaan op een reusachtige projectiescherm.

Op het podium staan musici en spelers naast stellages met toverlantaarns. Een toverlantaarn is een grote oerprojector, nog van vóór de film en de fotografie. In de 21ste eeuw maakt Musiscoop hiervoor eigentijdse beelden die bewegen op live muziek, die speciaal voor Musiscoop gecomponeerd is. Kleurrijke driehoeken zwieren, een trekpop danst een treurige dans of een olifant trompettert met haar slurf.

Materialen als karton, kralen en zand zijn de basis voor nieuwe trucs en uitvindingen. Toverlantaarnpelers brengen in het minuscule theater in het binnenste van de toverlantaarn de “beeldplaten” tot leven . Toverlantaarns worden door Musiscoop beschouwd als beeldinstrumenten, die net als muziekinstrumenten kunnen improviseren.

Het publiek zit dicht bij de lantaarns én de musici. Iedereen kan het samenspel van dichtbij meevoelen en zien hoe de beelden ontstaan.

Musiscoop is een initiatief van beeldend kunstenaar Ida Lohman. Sinds 1997 werkt zij aan hedendaagse, experimentele toverlantaarnvoorstellingen.